18.10.2007

ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ

Share

Οι πρώτοι οργανωμένοι οπαδοί στην Κύπρο

"Μια μαγική λέξη, μια υπεροχή ιδεολογία, μια περηφάνια, μια δόξα και εν κατακλείδι μια δεύτερη θρησκεία για εμένα και όσους πίστεψαν στον ΑΠΟΕΛΙΣΜΟ. Οι ψυχές χιλιάδων ανθρώπων είναι σκλαβωμένες, είναι κάτι που συγκλονίζει βαθιά. Έχει σαγηνέψει πλούσιους και φτωχούς, επιστήμονες και εργάτες, μαθητές και κάθε τάξεως ανθρώπους. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ΑΠΟΕΛ. Άλλη ερμηνεία δεν υπάρχει. Είναι μια λέξη που δεν αναλύεται, είναι φαινόμενο που γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια στην Λευκωσία".

Τα πιο πάνω λόγια του αείμνηστου Νίκου Καρύδη αποτελούν το ευαγγέλιο της ΑΠΟΕΛίστικης ψυχής. Με γνώμονα τη διαφύλαξη των ιδανικών του ΑΠΟΕΛ και με γνώση του σημαντικού ρόλου τον οποίο διαδραματίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ διαγράφει την δική του πορεία μέσα από τα χρόνια.

Πολλά έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα για την παρουσία αλλά και αναγκαιότητα των οργανωμένων οπαδών όχι μόνο στον ΑΠΟΕΛ αλλά και σε πολλές άλλες ομάδες σχεδόν παγκόσμια.   Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1979 με κύριο στόχο την ηθική συμπαράσταση προς την ομάδα μας. Από τότε μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος πέρασε δύσκολες στιγμές αφού ήταν πολλές οι φορές που λόγω διαφορών προβλημάτων η λειτουργία του Συνδέσμου ήταν τυπική.

Η αρχή των Πορτοκαλί…

Οι φανατικοί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, στο Μακάρειο στάδιο, καταλάμβαναν μέρος της κερκίδας δεξιά των επισήμων και έδιναν βροντερά το παρών τους σε όλα τα γήπεδα. Τον Σεπτέμβρη του 1992 ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την ΑΕΚ Αθηνών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ οργάνωσε ομαδική εκδρομή για να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Στο παιχνίδι οι οπαδοί της ΑΕΚ φορούσαν κίτρινα σακάκια και τότε ηρθε η σκέψη στους οργανωτές της κερκίδας να φορέσουν και αυτοί ένα χρώμα σακάκι. Φτάνοντας στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ, οι οργανωτές της κερκίδας γύρισαν τα σακάκια τους στο πορτοκαλί και ξεκίνησαν να κατευθύνονται απέναντι από τα δημοσιογραφικά θεωρία στο Μακάρειο, δηλαδή κάτω από το ρολόι του Μακαρείου Σταδίου. Εκεί δηλαδή που βρίσκονταν οι οπαδοί της ΑΕΛ οι οποίοι έβλεπαν τους φανατικούς μας οπαδούς να κατευθύνονται κατά πάνω τους και έτσι αναγκαστήκαν να μετακινηθούν σε άλλη κερκίδα. Η μερίδα των οπαδών που καταλάμβαναν τον χώρο κάτω από το ρολόι άρχισε να πληθαίνει και όλοι και περισσότεροι άρχισαν να προσαρμόζονται με το πορτοκαλί χρώμα που αποτελούσε πλέον το σήμα κατατεθέν του φανατικού ΆΠΟΕΛηστα. Οι Πορτοκαλί έμειναν εκεί στο ρολόι όπου και έγινε ο τόπος τους.

Εκείνη ήταν η ιστορική πρώτη μέρα των πορτοκαλί που έμελλε να γράψει ιστορία. Το Πορτοκαλί χρώμα μπορεί να επιλέγηκε τυχαία, καθιερώθηκε όμως λόγω της επιμονής των φανατικών μας οπαδών να ξεχωρίζουν από τους οπαδούς άλλων ομάδων. Έντονα σχολιαστήκαν και καταπολεμηθήκαν οι Πορτοκαλί από την πρώτη μέρα ίδρυσης τους, ακόμη και μέχρι σήμερα.

Καταπολεμηθήκαν τόσο έντονα επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά γήπεδα που έδινε μια διαφορετική νότα στα παιχνίδια του ΑΠΟΕΛ. Οι πορτοκαλί ήταν και είναι η καλύτερη κερκίδα που πέρασε ποτέ από τα κυπριακά γήπεδα και παραμένει το μεγαλύτερο όπλο του ΑΠΟΕΛ. Πολλές φορές κατηγορηθήκαν για την έντονη αντιπαράθεση τους με το κατεστημένο των Κυπριακών γηπέδων και για την έντονη στάση τους σε διαφορά ζητήματα που χαρακτήριζαν το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Είναι όμως αμέτρητες οι φορές που οι Πορτοκαλί και μόνο έκαναν περήφανη την Κύπρο αλλά κυρίως το ΑΠΟΕΛ με μεγαλύτερες τιμές το 1993 οπού οι Πορτοκαλί βρήκαν 3η καλύτερη κερκίδα της Ευρώπης (1η Chelsea, 2η ΠΑΟΚ Θήρα 4) και 3 χρονιά αργότερα το 1996, μια μεγαλύτερη τιμή αφού βρήκε 2η καλύτερη κερκίδα στην Ευρώπη μπροστά από κερκίδες θρύλους όπως της MILAN Ιταλίας και του ΠΑΟΚ. Πάντα αποτελούσε θέμα προς συζήτηση για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, αλλά και για τα όχι και λίγα παρατράγουδα που ‘‘πρόσφερε’’.

Η αξέχαστη χρονιά (1995-1996) του νταμπλ σε ποδόσφαιρο και καλαθόσφαιρα συνδυαστικέ με την εντυπωσιακή επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου και με την συγκλονιστική παρουσία του συζητήθηκε σε όλη την Ευρώπη. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος διέγραψε μια ανοδική πορεία και παρόλο που η πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας δεν ήταν η αναμενομένη, οι οργανωμένοι οπαδοί κατάφεραν να μείνουν συσπειρωμένοι.

Δεν κλείνουμε τα ματιά στα διαφορά προβλήματα που προέκυψαν με τις εκάστοτε διοικήσεις αφού είναι γνωστό πως οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ με μπροστάρηδες τους οργανωμένους σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν σε ρήξη με παράγοντες, ποδοσφαιριστές και πολλούς άλλους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μαθαίνουμε από τα λάθη μας και είμαστε σίγουροι πως πάντα έχουνε σαν γνώμονα των πράξεων το καλώς νοούμενο συμφέρον του ΑΠΟΕΛ. Αν κάποτε οι διαφορές αποφάσεις μας, κρίνονται σαν ακραίες είναι επειδή σε αντίθεση με ορισμένους άλλους, εμείς βάζουμε πάνω από όλα τον ΑΠΟΕΛ.

Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ ΑΠΟΕΛ, σε αντίθεση με τους οργανωμένους άλλων ομάδων, λειτουργεί σαν μια ξεχωριστή οντότητα και δεν αποτελεί παράρτημα της κάθε διοίκησης. Εκφράζουμε τα ιδανικά της ομάδας και μας ενώνουν πολλά , μα πάνω από όλα το Ε της λέξης ΑΠΟΕΛ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους Πορτοκαλί στον αγώνα χειροσφαίρισης Κύπρου-Τουρκίας με τεντωμένα και αλύγιστα τα χεριά να τραγουδάνε περήφανοι τον Εθνικό Ύμνο, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα πως είμαστε ανυπότακτοι στα σκυλιά. Υπήρχαν παρά πολλές φορές που οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έδειξαν πως ξερόυν να εκτιμούν, να έχουν σωστή κρίση και άποψη για ότι αφορά την αγαπημένη μας ομάδα και όχι μονό.

Η πορεία και το μέλλον του ΑΠΟΕΛ είναι άμεσα εξαρτώμενα με το κόσμο του και το ενδιαφέρον που δείχνει. Η δύναμη του ΑΠΟΕΛ είναι ο κόσμος του και ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ έχει σαν στόχο να εκφράζει την άποψη του κόσμου στους εκάστοτε διοικούντες.

Share