20.02.2023

Αποκλειστικοί υπεύθυνοι Κούμας και Mažić

Ανακοίνωση εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ
Cover_Anakoinwsi
Share

Είχαμε επιστήσει πολλές φορές, τα τελευταία τρία χρόνια, την προσοχή τόσο στην ηγεσία της ΚΟΠ όσο και στον πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας για το επίπεδο των κυπρίων διαιτητών και την επικίνδυνη αδυναμία τους, να αντεπεξέλθουν στο επίπεδο ανταγωνισμού του πρωταθλήματος. Αυτοί μας καλούσαν να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε τον χρόνο, στους νεαρούς κύπριους διαιτητές, να αποκτήσουν τις ανάλογες εμπειρίες και ότι μέσα από αυτές, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Και τελικά τρία χρόνια μετά την πρόσληψη του κ. Mažić, το μόνο που είδαμε να αλλάζει είναι το ύψος των καταθέσεων του αρχιδιαιτητή, τα τραγικά λάθη σε αμέτρητα παιχνίδια, την αλαζονεία του ιδίου, με τις γνωστές φράσεις «δεν είμαι Άγιος Βασιλής, για να κάνω δώρα» και τις πανηγυρικές φωτογραφήσεις με τον Μαρτσίνιακ που διαιτήτευσε τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου. Έναν διαιτητή που είδαμε τον κ. Mažić μέσα από βίντεο και επίσημης ανακοίνωσης από την ίδια την ΚΟΠ, να κομπάζει από έπαρση όταν τον  παρουσίαζε,στο σεμινάριο διαιτησίας όμως δεν σκέφτηκε ότι αυτή η επίσκεψη και η διαιτησία του πολωνού, στο ΑΠΟΕΛ-Άρης, θα εξέθετε ανεπανόρθωτα, το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας για την οποία αυτός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. 

Πλέον ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Δεν υπάρχει ομάδα, στο τρέχων πρωτάθλημα που να μην έχει αδικηθεί κατάφορα από τα νέα «φυντάνια» του αρχιδιαιτητή. Δεν υπάρχει αγωνιστική που να έχει περάσει, χωρίς σοβαρά λάθη που να εκθέτουν όλους αυτούς τους διαιτητές και τον ίδιο τον εκπαιδευτή τους. Καταστρατήγηση κανονισμών, ανακάλυψη ανύπαρκτων κόκκινων καρτών, λανθασμένη εφαρμογή του VAR, σε δεκάδες περιπτώσεις, με παραδοχή και της «καταπληκτικής» επιτροπής διαιτησίας που σε κάθε αγωνιστική βγάζει ανακοινώσεις για να μας πει «όλα καλά». 

Διερωτηθήκατε κ. Κούμα ως επικεφαλής όλων και κ. Mažić ως επικεφαλής των διαιτητών, γιατί μετά από τόσα παιχνίδια με ξένους διαιτητές, όλα τα παραπόνα εστιάζονται σε αγώνες που διαιτήτευσαν κύπριοι διαιτητές, με μοναδική εξαίρεση τους «μαθητευόμενους» Κροάτες που μας σύστησε ως διεθνείς, ο αρχιδιαιτητής;

Διερωτηθήκατε κ. Κούμα και κ. Mažić γιατί ακόμα και ομάδες που έλεγαν ότι είναι πρόθυμες, να στηρίξουν τους κύπριους διαιτητές, πλέον βγαίνουν και απαιτούν, να τους σφυρίζουν μόνο ξένοι διαιτητές;

Οι αδυναμίες των κυπρίων διαιτητών,  η έλλειψη προσωπικότητας, η μη αντίληψη βασικών κανονισμών διαιτησίας και εφαρμογής του VAR, έχουν ήδη αλλοιώσει την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Όλα αυτά, τα βλέπουν όλοι. Τα βλέπει και ο κόσμος. Ο οποίος είναι πλέον στα όρια του. Παλεύουμε με κάθε μέσο, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία όλων, όμως οι δικοί μας τρόποι εξαντλούνται. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια, να φέρουμε τον κόσμο πίσω στα γήπεδα και εσείς μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όλους όσους απομακρύνονται λόγω του διαιτητικού εκτρώματος που έχετε δημιουργήσει. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαιτησία έχει αναληφθεί στην ολότητα της από τον πρόεδρο της ΚΟΠ και πως έχει παραχωρήσει λευκή επιταγή στον κ. Mažić. Μας το έχει πει πάρα πολλές φορές ο κ. Κούμας. Οι δυο τους δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα και για αυτό έχουν λοιπόν και την μεγαλύτερη ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν. Και μέχρι στιγμής είναι δύο φορείς που παρουσιάζονται άτολμοι ή άσχετοι αφού μετά από τόσα τραγικά λάθη, δεν έστειλαν ούτε και έναν διαιτητή στο σπίτι. Ενώ σε άλλα πρωταθλήματα είδαμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές (Arsenal-Man Utd, ΠΑΟΚ-Αστέρας), να επεμβαίνουν και διαιτητές να αποχαιρετούν τον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Η χθεσινή διαιτησία του Μενέλαου Αντωνίου και η τραγική κάλυψη του αγώνα από τον υπεύθυνο VAR, Ροβέρτο Κώστα,  είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πληρώσαμε κόστος με την υπομονή που επιδείξαμε μέχρι στιγμής όμως πλέον δεν θα γίνουμε κορόιδο κανενός άσχετου διαιτητή η VARιστα, που έχει μάλιστα το θράσος μετά τα όσα έκανε εντός αγωνιστικού χώρου, να καταγγέλλει παρά να έχει την ευθιξία να βγει και να πει ένα «συγνώμη, έκανα λάθος». Πώς να το πει όμως όταν ο ίδιος ο αρχιδιαιτητής, τους έχει κάνει αλαζόνες και ανίκανους να αντιλαμβάνονται ούτε τα βασικά. Ο ίδιος, ο αρχιδιατητής που παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον πολέμιο της «κλίκας των διαιτητών», δημιουργεί και συντηρεί τις νέες υπό την δική του καθοδήγηση, παρέχοντας τους προστασία, μετά από τα τραγικά τους και συνεχόμενα λάθη. 

Δεν θα μπούμε σε επιμέρους ανάλυση του αγώνα. Ούτε για τις καθυστερήσεις ούτε για τα ανύπαρκτα φάουλ και τον λανθασμένο πειθαρχικό έλεγχο, για την αδυναμία να διαφανεί αν η μπάλα πέρασε την γραμμή ή για το γεγονός ότι ο σκόρερ της Δόξας σκοράρει αφού προηγουμένως αγγίζει η μπάλα το χέρι του, αποκομίζοντας πλεονέκτημα. 

Ως ΑΠΟΕΛ αίρουμε την εμπιστοσύνη μας προς τον κ. Mažić και προς την ηγεσία της ΚΟΠ.Έχουμε ήδη ενημερώσει τον εκπρόσωπο μας, να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες και να ενημερώσει ότι δεν θα αποδεχθούμε ξανά, τον συγκεκριμένο διαιτητή που στους δύο τελευταίους αγώνες που διεύθυνε αγώνα μας, στερηθήκαμε με τις δικές του αποφάσεις, 4 βαθμούς. Η τακτική του κ. Mažić πως τάχα όποια ομάδα φωνάζει για διαιτητή, αυτός θα συνεχίζει να τον ορίζει στους αγώνες της, δεν θα περάσει στον ΑΠΟΕΛ. Ας τον στέλνει στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της ανταλλαγής διαιτητών, για να διαφημίζει το επίπεδο διαιτησίας που έχει φτιάξει ο κ. Mažić. Και αν από την επόμενη αγωνιστική διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε αγώνα εις βάρος οποιασδήποτε ομάδας, το ίδιο επίπεδο διαιτησίας από τους «μέτριους» που έχει τρία χρόνια που «εξελίσσονται» πηγαίνοντας το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας ακόμα πιο πίσω από τα προηγούμενα χρόνια, τότε ο κ. Mažić ας μας αδειάσει την γωνιά και να πάει σπίτι του, να απολαύσει τους καρπούς των έργων του. Και ο κ. Κούμας, ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Share