18.09.2022

Τέλος η ανοχή. Κούμας και Μάζιτς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ανακοίνωση εταιρείας ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ
Cover
Share

Ήρθε η ώρα κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κατάσταση με την κυπριακή διαιτησία έχει φθάσει στο απροχώρητο. Και με όλα όσα βλέπουμε και βιώνουμε δυο σενάρια μπορούν να ισχύουν. Ή αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι ερασιτέχνες ή όσα αποφασίζουν, καθοδηγούνται από σκοπιμότητα. 

Ως ΑΠΟΕΛ όταν το καλοκαίρι (15/06) στην συνάντηση των προέδρων που συγκάλεσε η ΚΟΠ, καλεστήκαμε να αναφερθούμε στα θέματα διαιτησίας ήμασταν ξεκάθαροι. Οι Κύπριοι διαιτητές δεν έχουν τις δυνατότητες και την προσωπικότητα να διεκπεραιώσουν ομαλά το πρωτάθλημα. Ο κ. Κούμας ανέφερε, ότι γνωρίζει πως δεν υπάρχουν αρκετοί έμπειροι Κύπριοι διαιτητές και για αυτό τον λόγο, είπε ότι επιθυμεί την παραμονή του κ. Μάζιτς και πως ξένοι διαιτητές υψηλότερου επιπέδου θα διαιτητεύουν αρκετά από τα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος, ξεκινώντας από την πρώτη αγωνιστική. Με αυτό τον τρόπο όπως υποστήριξε, θα βοηθηθούν και οι νεαροί Κύπριοι διαιτητές, τους οποίους όλες οι ομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με καλή θέληση και να επιδείξουν υπομονή. Αποφασίσαμε τότε στις 15/06 να αποδεχθούμε την εισήγηση από τον κ. Κούμα, ελπίζοντας ότι αυτά που ανέφερε θα γίνουν πράξεις. Μόνο πράξεις δεν έγιναν.

Οι υποσχέσεις περί βελτίωσης της κυπριακής διαιτησίας που ακούμε εδώ και τρία χρόνια από το στόμα του κ. Κούμα και του κ. Μάζιτς έχουν αποδειχθεί κούφια λόγια. Και εμείς όπως και όλες οι ομάδες παραμένουμε θεατές στο ίδιο έργο. Αυτό όπου ο κ. Μάζιτς χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, χωρίς να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, κάνει ότι θέλει, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχει κανένα πλάνο και καμία στρατηγική. Κανένας σχεδιασμός και καμία ουσιαστική αλλαγή. Μπορούμε να πούμε αξιολογώντας τα γεγονότα ότι τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα. 

Ο κ. Μάζιτς πήρε την απόφαση πριν τελειώσει η περσινή αγωνιστική χρονιά, να αφαιρέσει από τις λίστες όλους τους έμπειρους διαιτητές πλην του Χρυσοβαλάντη Θεουλή. Μια κίνηση τολμηρή και απόλυτα σωστή.  Θα υπέθετε κάποιος ότι αυτή του η απόφαση θα στηριζόταν όμως, σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και θα έφερνε την ομαλή μετάβαση, με την παρουσία ξένων διαιτητών εγνωσμένης αξίας που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωταθλήματος όπου νεαροί Κύπριοι διαιτητές με εμπειρία μόνο από πρωταθλήματα Β’ και Γ’ κατηγορίας αξιολογούνται αυτή την στιγμή από τον κ. Μάζιτς, με τις ευλογίες του κ. Κούμα, για να διαιτητεύσουν αγώνες υψηλού ανταγωνισμού και εκτίθενται συνεχώς. 

Ο κ. Μάζιτς από τους 25 αγώνες που έχουν μέχρι στιγμής διεξαχθεί για το τρέχων πρωτάθλημα, έχει φέρει ξένους διαιτητές μόνο σε δύο παιχνίδια. Εκ των οποίων στο ένα έφερε ένα μαθητευόμενο νεαρό Κροάτη. Από τους 25 αγώνες μόλις οι 4, έχουν διεξαχθεί με ξένο διαιτητή στο VAR. 

Με αυτά τα δεδομένα έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής οι αγώνες του πρωταθλήματος.

Καλούμε λοιπόν τόσο τον κ. Μάζιτς όσο και τον κ. Κούμα να δώσουν εξηγήσεις για όλα όσα υποστήριξαν και δεν εφάρμοσαν από το περασμένο καλοκαίρι. Τους καλούμε να μας εξηγήσουν με ποιο σχεδιασμό και με ποιο μοτίβο αποφασίζουν και ορίζουν τον κάθε διαιτητή και με ποιο κριτήριο αποφασίζουν σε ποιο αγώνα θα ορίζουν Κύπριους διαιτητές και Κύπριους στο VAR και ταυτόχρονα να μας εξηγήσουν με ποιο κριτήριο έχουν αποφασίσει ότι μόλις σε δυο αγώνες κρίθηκε αναγκαίο να έρθουν ξένοι διαιτητές. Τους καλούμε επίσης να μας εξηγήσουν τις επιλογές τους σε συγκεκριμένους διαιτητές όπως τον κ. Θεουλή. Ο οποίος σε κάθε αγωνιστική ορίζεται σε δυο με τρία παιχνίδια. Όπως στην τρέχουσα αγωνιστική όπου έχει οριστεί ως VAR στο ΑΕΛ-Δόξα, ως διαιτητής στο ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός και ως AVAR στο Ομόνοια-ΕΝΠ. Αν είναι δυνατό. Θυμίζουμε ότι ο κ. Θεουλή ήταν και το «πουλέν» που έστειλε ο κ. Μάζιτς στην Κροατία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής διαιτητών. Αν μη τι άλλο, εμείς στείλαμε τον «καλύτερο» μας, όπως ειπώθηκε από τα υψηλά δώματα της ομοσπονδίας. Και είδαν και στην Κροατία τα κατορθώματα του. 

Η ανοχή έχει πλέον τελειώσει. Ως ΑΠΟΕΛ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχθούμε ξανά ούτε τον κ. Θεουλή ούτε οποιοδήποτε διαιτητή δεν έχει την εμπειρία ή την ικανότητα να αντεπεξέλθει. Απαιτούμε διαιτητές υψηλού επιπέδου όπως δεσμεύτηκαν να ορίζουν τόσο ο κ. Μαζιτς όσο και ο κ. Κούμας. Απαιτούμε διαφάνεια και το τέλος αυτής της μυστικοπάθειας του κ. Μάζιτς. Είναι υπόλογος των πράξεων του και πρέπει να τις αιτιολογεί και να βρει τις λύσεις. 

Αν οι κύριοι Μάζιτς και Κούμας, αδυνατούν να απαντήσουν και κυρίως αν αδυνατούν να διεκπεραιώσουν το έργο που έχουν αναλάβει, ας παραιτηθούν. Άμεσα.

 

Share