02.01.2008

Συνέντευξη Μαρίνου Σατσιά στο ΑΠΟΕΛFC

Share

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΓΑΛΑΖΟΚΙΤΡΙΝΟ

Πρωτάθλημα 2004-’05. 18η αγωνιστική. Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ. Η Ομόνοια προηγείται με 1-0 και το ΑΠΟΕΛ κερδίζει πέναλτι στο ενενήντα και κάτι. Ο Χάμιλτον Ρίκαρτ έχει ήδη χάσει πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες κοιτάζονται μεταξύ τους. Ο Μαρίνος Σατσιάς παίρνει την μπάλα και τη στήνει στην άσπρη βούλα. Δεν έχει ξαναεκτελέσει πέναλτι. Άγνοια κινδύνου ή αίσθημα ευθύνης; Το βάζει. Το ΑΠΟΕΛ παίρνει το βαθμό της ισοπαλίας.

Μία εβδομάδα αργότερα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται. ΑΠΟΕΛ-Διγενής 1-1 και το ΑΠΟΕΛ κερδίζει πέναλτι στο 73ο λεπτό. Ο Σατσιάς δεν διστάζει. Το βάζει και πάλι και δίνει τη νίκη στο ΑΠΟΕΛ.

Κάτι που επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση. Ο Μαρίνος Σατσιάς είναι πραγματικός αρχηγός. Δεν φοβάται την ευθύνη. Στα δύσκολα, βγαίνει μπροστά. Στον πρόσφατο αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα, αυτός ήταν και πάλι που έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης. Σκόραρε μάλιστα με κεφαλιά ψαράκι. Κι αυτό για πρώτη φορά στην καριέρα του!

Οι ηγέτες γεννιούνται, δεν γίνονται. Ο Μαρίνος, μας εξομολογείται ότι από μικρός δεν ήθελε να χάνει. Το 1995 σε ηλικία 17 χρόνων πήγε στο ΑΠΟΕΛ και το πράγμα έδεσε. Έγινε μέλος μίας οικογένειας στην οποία η λέξη ήττα, είναι απαγορευμένη. Στον Απόλλωνα Λυμπιών, όπου ξεκίνησε την καριέρα του, έπαιζε επιθετικό χαφ. Στο ΑΠΟΕΛ έπαιξε στην αρχή σε αυτή τη θέση, αργότερα έπαιξε ως δεξιός μπακ χαφ και τελικά καθιερώθηκε ως ο αμυντικός χαφ που ξέρουμε σήμερα. Τρέχει ασταμάτητα, πατάει σε κάθε γωνιά του γηπέδου και αποτελεί κυματοθραύστη των επιθέσεων της αντίπαλης ομάδας.

Η ουσία της προσφοράς του μετριέται στην απουσία του. Στο πρόσωπο του Μαρίνου Σατσιά, το ΑΠΟΕΛ βρήκε το πάθος και τον τσαμπουκά που οδηγεί την ομάδα στην επιτυχία.

Τι σημαίνει να είσαι αρχηγός του ΑΠΟΕΛ;

Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι μόνο το περιβραχιόνιο. Ούτε μόνο τα ενενήντα λεπτά στο γήπεδο. Κάποτε χρειάζεται να χειριστείς κι άλλα θέματα. Πολλές φορές έρχονται συμπαίκτες μου να μου μιλήσουν για κάτι που τους απασχολεί. Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά, γιατί νιώθω ότι με σέβονται πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωπο. Και ο προπονητής μιλά μαζί μου και με τη διοίκηση έχω μία καλή και σωστή επικοινωνία. Αυτή η επικοινωνία μάς βοήθησε να έχουμε πρωταγωνιστικές πορείες τα τελευταία χρόνια.

Όταν ξεκίνησες το ποδόσφαιρο, πίστευες ότι κάποια μέρα θα γινόσουν αρχηγός της αγαπημένης σου ομάδας;

Περισσότερο από εμένα, νομίζω, το πίστευε ο πατέρας μου. Εγώ πήγα, παρακολουθούσα την ομάδα, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα φτάσω να γίνω αρχηγός.

Είχες κάποιο ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ ως πρότυπο;

Ο Γιάννος Ιωάννου ήταν σίγουρα ο παίκτης στον οποίο ήθελα να μοιάσω. Ο Λούκας Χ”Λούκας μού άρεσε για την τεχνική του. Ο Κόζμα ήταν ένας μεγάλος ηγέτης στο κέντρο. Τώρα σκέφτομαι πόσο τυχερός ήμουν που είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί τους. Έστω κι αν έπαιξα για ένα με δύο παιχνίδια, έζησα από κοντά τη μεγάλη ομάδα του 1996 η οποία κατέκτησε το νταμπλ.

Από τα Λύμπια είναι και ο Στεφανής Μιχαήλ, ένα από τα καλύτερα αμυντικά χαφ και τα καλύτερα παιδιά στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Κάνουν παραγωγή αμυντικών χαφ τα Λύμπια;

Τον Στεφανή δεν τον είδα να παίζει, αλλά ξέρω ότι ήταν πολύ μεγάλος παίκτης. Υπάρχουν ταλέντα στα Λύμπια και ελπίζω να έχουν και άλλοι την ευκαιρία στο μέλλον.

ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ (Τρίπλα Μαρίνου Σατσιά)Οι ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ έχουν κλιμάκιο τώρα στα Λύμπια, αλλά το θέμα είναι να δίνονται ευκαιρίες στα ταλέντα. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό, τώρα με τους κοινοτικούς οι Κύπριοι έχουν μεγάλο ανταγωνισμό. Εσύ νιώθεις αυτό τον ανταγωνισμό;  

Ασφαλώς και τον νιώθω. Όμως πιστεύω ότι με έχει κάνει καλύτερο. Πρέπει να είσαι πολύ καλός για να είσαι βασικός σε μία ομάδα όπως είναι το ΑΠΟΕΛ. Οι ξένοι είναι η εύκολη λύση, μπορεί να είναι έτοιμοι παίκτες, όμωςχάνονται τα ταλέντα της Κύπρου γιατί δεν έχουν ευκαιρίες. Η Κύπρος τόσα χρόνια έβγαζε παίκτες, τώρα γιατί να μην βγάζει;

Εσύ πόσο θα άντεχες να μην είσαι βασικός;

Σίγουρα είναι κάτι που δεν θα το ήθελα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει να παίζω. Ταυτόχρονα όμως, είμαι άνθρωπος που δεν το βάζει κάτω. Έμαθα να διεκδικώ αυτά που πιστεύω ότι αξίζω. Θα τα έδινα λοιπόν όλα στις προπονήσεις και θα εξαντλούσα όλα τα περιθώρια για να αποδείξω στον προπονητή μου ότι αξίζω να αγωνίζομαι.

Η θέση σου είναι μία θέση που απαιτεί τρέξιμο και αγωνιστικότητα. Είναι η θέση που σου ταιριάζει;

Ναι, αν και έχω παίξει και επιθετικό χαφ και δεξιά στην άμυνα, νομίζω ότι η θέση που παίζω τώρα με εκφράζει. Έχω βρει το ρόλο μου.

Πιστεύεις ότι είναι μία θέση που σε αδικεί, γιατί κάνεις όλη τη λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά χωρίς μάλιστα να φαίνεται;

Ο προπονητής πάντα ζητά αυτούς τους παίκτες. Είναι μία θέση που απαιτεί πολύ τρέξιμο. Ο στόχος είναι να σταματούν όλες οι αντεπιθέσεις του αντιπάλου εν τη γενέσει τους. Κάποιεςφορές οι οδηγίες είναι να μην προωθούμαι καν. Να μένω μπροστά από τα στόπερ. Δεν έχω όμως πρόβλημα. Θα παίξω όπου μου πει ο προπονητής μου. Εάν μου πει να παίξω και επιθετικός θα το κάνω.

Τη σχέση σου με τον κόσμο πώς θα τη χαρακτήριζες;

Πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος θέλει να βλέπει το πάθος και το ζήλο μου για την ομάδα. Και με τους οργανωμένους οπαδούς έχω πολύ καλή σχέση. Μερικές φορές υπήρξαν παρεξηγήσεις με κάποιες αντιδράσεις μου…

Θυμάμαι μία περίπτωση πέρσι στο Παραλίμνι...

Ναι, πέρσι μόλις στο ξεκίνημα της  χρονιάς, ένιωθα μία μουρμούρα με το που έπαιρνα την μπάλα. Ήταν κάτι που με επηρέασε αρνητικά και κάποιες φορές είχα αυθόρμητες αντιδράσεις.Πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι κι εμείς έχουμε πολύ άγχος στο γήπεδο.

Πέρσι όμως, ίσως να έκανες την καλύτερη χρονιά στην καριέρα σου

Ναι, ήταν μία γεμάτη χρονιά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχα τραυματισμό. Με βοήθησε πολύ και το γεγονός ότι με στήριξε ο προπονητής μου. Μπόρεσα έτσι να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι απαιτητικός και πιεστικός. Τόσα χρόνια στο ΑΠΟΕΛ το έχουμε μάθει.

Έφτασες όμως σε ένα σημείο να θεωρείσαι πολύτιμος για την ομάδα. Εδώ κάποιοι τονίζουν ακόμη ότι ένας από τους λόγους του αποκλεισμού με την Μπάτε ήταν η απουσία σου. Εσύ νιώθεις απαραίτητος;

Όλοι είμαστε απαραίτητοι. Και οι 25 παίκτες που είμαστε στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ. Και αυτοί που δεν παίζουν θα έρθει η στιγμή να προσφέρουν και πρέπει να είναι έτοιμοι. Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σου, πιστεύω ότι έχω κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου του ΑΠΟΕΛ. Δυστυχώς όμως χάσαμε την ευκαιρία να τα πάμε καλά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι που μας πείραξε όλους.

Στον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα κάνατε μία σημαντική ανατροπή. Εσύ μάλιστα έδωσες το σύνθημα αφού σκόραρες με κεφαλιά ψαράκι! Σου έχει ξανά τύχει αυτό;

Γκολ με κεφαλιά έχω ξαναβάλει. Αλλά, ψαράκι πρώτη φορά έβαλα. Μόλις σκόραρα δεν ήξερα τι να κάνω. Προς στιγμή πήγα να πανηγυρίσω, όμως στη συνέχεια έτρεξα να πάρω την μπάλα γιατί χρειαζόμασταν και άλλο γκολ για να γυρίσουμε το ματς. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αντιδράσαμε αμέσως. Έτσι κάνουν οι μεγάλες ομάδες. Μας βγήκε όμως και το παιχνίδι. Και στο Παραλίμνι προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε αλλά δεν μας βγήκε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Θυμάμαι και την πρώτη φορά που έβαλες πέναλτι. Ήταν μάλιστα σε αγώνα με την Ομόνοια στο τελευταίο λεπτό. Και δεν φοβήθηκες την ευθύνη. Το ίδιο κάνεις σε κάθε αγώνα. Σε βλέπω συνέχεια να ζητάς μπάλα.

Μου αρέσει να παίρνω πρωτοβουλίες. Σίγουρα ο ρόλος που έχω είναι διαφορετικός, αλλά δεν μπορώ να συμβιβάζομαι στην ιδέα της ήττας. Γι’ αυτό ζητώ μπάλα, κυρίως όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η πρώτη μου σκέψη, όμως, είναι να ακολουθώ τις οδηγίες του προπονητή.

Αυτό το πάθος σου από πού πηγάζει; Είσαι έτσι και εκτός γηπέδου;

Δεν μου αρέσει να χάνω γι’ αυτό κατέληξα και στο ΑΠΟΕΛ. Έτσι ήμουν από μικρός. Θέλω να κερδίζω ακόμη και στο τάβλι. Παλαιότερα ήμουν πολύ πιο ανταγωνιστικός, μπορεί να αντάλλαζα και λόγια, ήμουν απόλυτος. Από τότε όμως που έκανα οικογένεια άλλαξα. Ωρίμασα. Είμαι τώρα πιο ήρεμος και αυτό το οφείλω στη γυναίκα μου, την οποία θέλω να ευχαριστήσω που με καταλαβαίνει και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Θα έλεγα ότι είμαι και ντροπαλός, αν και δεν μου φαίνεται. Ειδικά στο γήπεδο (γέλια).

Τι σου λείπει από την καριέρα σου στο ποδόσφαιρο;

Μου λείπει ένα δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Και μία πρόκριση σε ομίλους, του UEFA ή του Champions League. Θα προσπαθήσω πάρα πολύ με τους συμπαίκτες μου και ελπίζω να τα καταφέρω πριν σταματήσω το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές, μου λείπει να παίξω και χωρίς άγχος και πίεση.

Όταν γίνεις παλαίμαχος δεν θα έχεις πίεση… (γέλια).

Έτσι νομίζω κι εγώ.

Δημήτρης Δασκαλάκης και Μαρίνος ΣατσιάςΕίναι φέτος η χρονιά για το back to back;

Έχουμε τη δυνατότητα πιστεύω. Φέτος έχουμε περισσότερη ποιότητα ως ομάδα, ενώ ο βασικός κορμός είναι ο ίδιος με πέρσι. Φέτος, δεν μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε βαθμολογικάόπως πέρσι, γιατί δεν μας βγήκαν κάποια αποτελέσματα στην αρχή. Έχουμε όμως ομάδα και να είναι όλοι σίγουροι ότι θα είμαστε εκεί και θα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Πρέπει μόνο να είμαστε ενωμένοι και να πιστεύουμε όλοι στον κοινό στόχο.

Εάν δεν σε ήθελε το ΑΠΟΕΛ, στο αντίπαλο δέος, την Ομόνοια, θα πήγαινες;

Όσο κι αν είμαι επαγγελματίας, θα το σκεφτόμουν διπλά και τριπλά. Το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο.

Για το εξωτερικό όμως δεν θα το σκεφτόσουν..

Είχα προτάσεις και πέρσι, αλλά δεν θα άφηνα την ομάδα μου, ούτε και θα ξεσήκωνα την οικογένειά μου για μία μικρομεσαία ομάδα. Θα πρέπει να είναι πολύ καλή η πρόταση και μία ομάδα η οποία πραγματικά να αξίζει τον κόπο. Θα ήθελα να παίξω στην Αγγλία, όχι κατ’ ανάγκη στην Premier League, ίσως και στo Championship. Πιστεύω ότι μου ταιριάζει το στυλ γιατί εκεί παίζουν δυνατά.

Τι έχεις κερδίσει μέχρι τώρα από το ποδόσφαιρο;

Έχω κερδίσει τίτλους και πολλές ωραίες στιγμές. Ο κάθε τίτλος και η κάθε νίκη είναι μεγάλη χαρά. Έχω κερδίσει και κάποια λεφτά, έχω ένα καλό συμβόλαιο, αλλά δεν είμαι εξασφαλισμένος όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αναγνώριση που παίρνω από τον κόσμο. Υπάρχουν και οι άσχημες στιγμές, όπως ο τραυματισμός που είχα στους χιαστούς συνδέσμους πριν από δύο χρόνια. Είναι από τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορεί να τύχουν σε κάποιον που παίζει ποδόσφαιρο. Άλλο να το ακούς κι άλλο να το βιώνεις. Δεν το εύχομαι σε κανένα. Γενικά όμως δεν έχω παράπονο. Νιώθω χαρά και ικανοποίηση που με τη βοήθεια του Θεού κατάφερα να εκπληρώσω το όνειρό μου. 

Έχεις κι εσύ όμως άγνοια κινδύνου. Βάζεις συνεχώς τα πόδια σου στη φωτιά...

Όταν παίζω δεν σκέφτομαι αυτό το πράγμα. Έμαθα να μπαίνω στη φάση και να κυνηγάω την μπάλα. Κάνω πάντα υπερπροσπάθεια.

Κάνεις και ψυχολογική προετοιμασία πριν από κάθε αγώνα;

Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και να φυλάω δυνάμεις για το γήπεδο. Με το που θα ξεκινήσει ο αγώνας έχω δύο στόχους. Να νικήσει η ομάδα και να βγω υγιής από το γήπεδο.

Πόσο χρόνο από τη ζωή σου, κλέβει το ποδόσφαιρο;

Πάρα πολύ. Όταν δεν έχω προπόνηση ή αγώνα, βλέπω ποδόσφαιρο με τις ώρες στην τηλεόραση. Μου αρέσει και το τένις και για να σε προλάβω, μου άρεσε και πριν τον Παγδατή. Το ποδόσφαιρο όμως είναι το νούμερο ένα. Τον υπόλοιπο χρόνο τον αφιερώνω στα παιδιά μου, κυρίως τα πρωινά και στη γυναίκα μου. Τα βράδια μπορεί να χαλαρώσω και με κάποιο βιβλίο. Η ζωή μας όμως περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο και το ΑΠΟΕΛ.

Θα ήθελες να πεις κάτι στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ;

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κόσμο, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κατακτήσουμε και πάλι το πρωτάθλημα. Η προσπάθειά μας δεν είναι εύκολη, γιατί φέτος πολλές ομάδες παρουσιάζονται πιο δυνατές. Εμείς όμως έχουμε καλή ομάδα και με τον κόσμο δίπλα μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε ακόμα στην αρχή και με τον τρόπο που διεξάγεται φέτος το πρωτάθλημα θα έχουμε την ευκαιρία μας. Πιστεύω ότι φέτος μπορούμε να φέρουμε στο ΑΠΟΕΛ το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Share