10.01.2008

Συνέντευξη Hélio Pinto στο ΑΠΟΕΛFC Magazine

Share

Τ-ΕΛΙΟ-Σ

Δεν νομίζω να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις… σε θαυμάζουμε στα κυπριακά γήπεδα τα τελευταία τρία χρόνια. Είσαι ικανοποιημένος εδώ;

Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μιλώντας για τη ζωή μου στην Κύπρο έχω να πω μονάχα τα καλύτερα. Βρίσκομαι σε μια υπέροχη χώρα με εξαιρετικά ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, έχοντας στο πλάι μου την πανέμορφη σύζυγό μου και τους φίλους μου. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το lifestyle και το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την καριέρα μου. Στα τρία χρόνια που είμαι στο νησί κατέκτησα δύο φορές το πρωτάθλημα και συνεχίζω να αγωνίζομαι με τα χρώματα μιας μεγάλης ομάδας με πολύ καλό κλίμα και μοναδικό στόχο τον πρωταθλητισμό.

Για να είσαι τόσο ευχαριστημένος με το lifestyle σου σημαίνει πως υπάρχουν κάποια δυνατά σημεία που ξεχωρίζουν…

Το πιο σημαντικό είναι ότι στην Κύπρο κινείστε με αργούς, αλλά σταθερούς και προπάντων ήρεμους ρυθμούς. Δεν έχετε τη βαβούρα κα το στρες της μεγαλούπολης, όπως για παράδειγμα στη Λισαβόνα όπου επικρατεί κομφούζιο!

Ναι, αλλά δεν έχει κάτι που να σου τη σπάει;

Χμ, το μόνο που δεν μου αρέσει είναι η νοοτροπία του κόσμου όταν βγαίνει απ’ το σπίτι του για καφέ και διασκέδαση. Εάν ήμουν στην Πορτογαλία θα φορούσα ό,τι μου κατέβαινε στο κεφάλι. Εδώ, ακόμη και στην καφετερία να πας, χρειάζεται να σκεφτείς τι θα φορέσεις, διότι είναι ξεκάθαρο ότι θα σε σκανάρουν από πάνω μέχρι κάτω. Συνεπώς, πρέπει να είσαι ευπαρουσίαστος, ντυμένος στην τρίχα!

Και δεν παίζει ρόλο το γεγονός ότι είσαι ποδοσφαιριστής, έτσι;

Όχι, καμία σχέση! Αυτό το αντιλήφθηκα απ’ τον τρόπο που κοιτάνε τους φίλους μου…

Μιας και μιλάμε για εξόδους, πώς βρίσκεις την κυπριακή κουζίνα;

Να σου πω την αλήθεια, αρχικά δεν μου άρεσε και τόσο, τώρα όμως έγινα λάτρης (χαμόγελο)! Τρώω σουβλάκια, σιεφταλιά... τέτοιου είδους φαγητά.

Κάτι πιο συγκεκριμένο που σ’ αρέσει;

Δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ονομασίες! Τις προάλλες πάντως έφαγα έναν τύπο τυριού… σαγανάκι νομίζω.

Αυτό όμως είναι ελληνικό…

Α, δεν το ’ξερα. Όπως και να ’χει, το δοκίμασα σε κάποιο εστιατόριο στη Λεμεσό και το βρήκα φανταστικό.

Τρως συχνά σε εστιατόρια;

Ναι, μ’ αρέσει η διεθνής κουζίνα και συχνάζω σε αρκετούς χώρους, όπως το La Pasteria, το Zen Fusion, σ’ ένα ιταλικό πάνω από το Mondo… στον Βαρωσιώτη.Είμαι international τύπος (γέλια). 

Στο σπίτι τι μαγειρεύει η σύζυγος; Συνταγές από Πορτογαλία, έτσι;

Όχι μόνο! Η γυναίκα μου κατάγεται απ’ την Αφρική και μου φτιάχνει διάφορα. Για την ακρίβεια είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Με προσέχει…

Ε, τότε είσαι πολύ τυχερός!

Δεν φαντάζεσαι πόσο… Βασικά είμαι τυχερός που την έχω στη ζωή μου. Η Leila είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και δεν θα μπορούσα να ζήσω μακριά της.

Πόσο καιρό είστε μαζί;

Σχεδόν εφτά χρόνια. Γνωριστήκαμε μια μέρα πριν από τα 16α γενέθλιά μου…

Αλήθεια; Πώς έγινε η γνωριμία;

Ωραία ερώτηση! Η συνάντηση έγινε τον καιρό που αγωνιζόμουν στην Μπενφίκα. Το αστείο είναι ότι χρειάστηκε να της πω ψέματα διότι αντιπαθούσε τους ποδοσφαιριστές (γέλια)! Όταν πρωτογνωριστήκαμε συστήθηκα ως φοιτητής που έμενε στη Λισαβόνα με τον αδελφό του. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Μια μέρα πήγαμε στο σινεμά και σιγά-σιγά αρχίσαμε να βγαίνουμε.

Τι έγινε όταν ανακάλυψε ότι είσαι ποδοσφαιριστής;

Για καλή μου τύχη τίποτα! Είχαμε ήδη δεθεί και δεν την ενδιέφερε πλέον το επάγγελμά μου…

Και πότε παντρευτήκατε;

Πριν από τρία χρόνια, λίγο πριν πάρω μεταγραφή για τη Σεβίλλη. Παντρευτήκαμε στη Νότια Πορτογαλία… όχι στην πόλη απ’ όπου κατάγομαι, αλλά στη Vilamoura. 

Είναι ευχαριστημένη με τη ζωή στην Κύπρο;

Πάρα πολύ! Είναι ξετρελαμένη με την Κύπρο. Της αρέσει ο καιρός, το ευχάριστο περιβάλλον, ο φιλόξενος κόσμος…

Με το ποδόσφαιρο ασχολείται;

Λατρεύει το ποδόσφαιρο κι έχει άποψη γι’ αυτό. Πολλές φορές με κριτικάρει. Μου λέει κουβέντες του τύπου: «Τι έκανες σήμερα; Δεν έπαιξες καθόλου καλά, πρέπει να βελτιώσεις το ένα και το άλλο». Το μόνο σίγουρο εμπλέκεται στην ποδοσφαιρική μου ζωή και με υποστηρίζει σε κάθε μου βήμα. Είναι η έμπνευσή μου…

Στο γήπεδο πηγαίνει;

Όχι πάντα, αλλά όποτε μπορεί πηγαίνει και μ’ αρέσει όταν αγωνίζομαι και ξέρω ότι βρίσκεται στην κερκίδα και με παρακολουθεί. Η παρουσία της μου δίνει κουράγιο και προπάντων δύναμη.

Πρέπει να είστε υπερβολικά δεμένοι…

Είμαστε πάντα μαζί, κάνουμε τα πάντα μαζί και είμαι απίστευτα χαρούμενος. Η σχέση μας βασίζεται στην αγάπη και την κατανόηση. Ο ένας στηρίζει τον άλλο… τόσο στις καλές όσο και στις άσχημες στιγμές. 

Τι περιλαμβάνει μια μέρα της καθημερινότητάς σου;

Θα το πάω αντίστροφα. Πρώτα θα μιλήσω για την περίοδο των διακοπών (χαμόγελο). Το καλοκαίρι μου αρέσει να ξυπνώ γύρω στις 11 το πρωί και να την αράζω στην παραλία μέχρι τις 6-7 το απόγευμα. Η συνέχεια εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Συνήθως δειπνίζω με φίλους και μετά βγαίνουμε για ποτό και διασκέδαση. Κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν δεν έχω πρωινή προπόνηση, μένω στο κρεβάτι μέχρι να μεσημεριάσει (!) και μετά κάνω νορμάλ πράγματα… φαγητό, ξάπλα στον καναπέ, τηλεόραση, DVD και ποπ κορν!

Με λίγα λόγια είσαι σπιτόγατος!

Όχι απαραίτητα. Όταν είναι καλός ο καιρός βγαίνουμε και πηγαίνουμε σε άλλες πόλεις… στη Λεμεσό, την Πάφο, το Τρόοδος!

Όλα αυτά τα χρόνια επισκέφτηκες καθόλου περιοχές και αξιοθέατα της Κύπρου;

Τον πρώτο χρόνο επισκέφτηκα αρκετές τοποθεσίες. Ε, πλέον δεν το «παίζω» τουρίστας (χαμόγελο). Το περασμένο καλοκαίρι πάντως τη βγάλαμε στο Aphrodite Hills. Βασικά πηγαίνουμε συχνά στην Πάφο διότι ο αδελφός της συζύγου μου (ο Junior) αγωνίζεται στην ΑΕΠ κι έτσι όποτε μας δίνεται η ευκαιρία τον επισκεπτόμαστε. 

Χόμπι, έχεις;

Τον τελευταίο καιρό έπαθα ένα απστευτο κόλλημα με το PSP! Όποτε βρω την ευκαιρία του δίνω και καταλαβαίνει!

Φάση από παιχνίδι ΑΛΚΗ - ΑΠΟΕΛΤι παιχνίδια παίζεις;

Πριν από μερικούς μήνες ο Δασκαλάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύ πιο ξετρελαμένος με το PSP απ’ ό,τι εγώ, μου ‘δωσε ένα παιχνίδι του τένις κι εγώ σαν καλός gamer το αποτελείωσα! Αυτό τον καιρό είμαι προσηλωμένος στο Pro Evolution (χαμόγελο)!

Εσύ και μερικά εκατομμύρια κόσμου! Ποια ομάδα επιλέγεις;

Τη Μίλαν! Είναι η αγαπημένη μου ομάδα. Πάντα αυτήν επέλεγα…

Άλλα χόμπι;

Εμ, τίποτα το ιδιαίτερο. Συχνά-πυκνά κάθομαι στο κομπιούτερ και μιλώ μέσω MSN με τους φίλους και την οικογένειά μου στην Πορτογαλία. Θεωρείται χόμπι;

Μιας και μίλησες για φίλους, με ποιους κάνεις παρέα;

Συνήθως με τους Ρικάρντο, Νούνο, Έμερσον…

Δηλαδή με τους Πορτογάλους συμπαίκτες σου στο ΑΠΟΕΛ…

Ξέρεις πώς πάει το πράγμα.Λίγο η εθνικότητα, λίγο η γλώσσα, σε κάνουν να τα βρίσκεις πιο πολύ με τους συμπατριώτες σου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αντιπαθώ τους υπόλοιπους (γέλια)! Ειλικρινά είναι όλοι τους πολύ καλοί άνθρωποι.

Να μιλήσουμε λίγο για ποδόσφαιρο.Πώς βρίσκεις το φετινό πρωτάθλημα;

Καταρχάς οφείλω να ομολογήσω ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό από την ημέρα που ήρθα στην Κύπρο. Για την ακρίβεια, χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται. Γίνεται πιο δύσκολο και συνάμα πολύ πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, όταν αγωνιζόμουν στον Απόλλωνα μπορούσε να κερδίζαμε τα ματς με 5 και 6-0… φέτος τα πράγματα άλλαξαν.

Πώς άλλαξαν; Ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά;

Η δυναμική των ομάδων θα έλεγα, γεγονός που επιβεβαιώνεται με τα αποτελέσματα αυτών που ήρθαν από τη δεύτερη κατηγορία. Όχι μόνο ζορίζουν τους  «μεγάλους», αλλά τους αποσπούν και βαθμούς! Είναι καλές ομάδες… κερδίζουν.

Πόσο μάλλον οι μεγάλες ομάδες, ε;

Ε, άμα ρίξεις μια ματιά στον πίνακα θα διαπιστώσεις ότι οι ομάδες που πρωταγωνιστούν δεν έχουν μεγάλη βαθμολογική διαφορά. Γενικότερα, ο τρόπος που εξελίσσεται το πρωτάθλημα είναι ένα μεγάλο συν για την Κύπρο.

Με αυτά που μου λες, πόσο εφικτός παραμένει ο στόχος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Μα, αυτός είναι ο σκοπός μας. Ο μοναδικός στόχος στο μυαλό μας είναι να στεφθούμε πρωταθλητές. Μπορεί να ξεκινήσαμε άσχημα, όμως με την πάροδο των αγωνιστικών καταφέραμε να βελτιωθούμε και πλέον παιχνίδι με παιχνίδι τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα. Η τακτική μας στο ΑΠΟΕΛ είναι απλή: Επικεντρωνόμαστε στον εκάστοτε αντίπαλο και πηγαίνουμε στο γήπεδο για να πάρουμε το τρίποντο!

Ποιες ήταν οι παροτρύνσεις του προπονητή σας στις πρώτες αγωνιστικές;

Μας εξήγησε ότι τα άσχημα αποτελέσματα είναι μέρος του παιχνιδιού και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Παράλληλα όμως, μας εξήγησε ότι στις άσχημες στιγμές πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε ομάδα, καλή ομάδα. Το σημαντικό είναι να είμαστε φίλοι, να έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωταθλητές.

Σου ’δωσε ποτέ κάποια συγκεκριμένη συμβουλή;

Μερικές φορές τρέχω πάνω-κάτω και ως εκ τούτου με συμβούλευσε να είμαι λίγο πιο ήρεμος στο γήπεδο. Να εφαρμόσω καλύτερη τακτική. Χαίρομαι που με καθοδηγεί και με βελτιώνει…

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

Όταν πήρα μεταγραφή για τη Μπενφίκα! Το κλίμα στην ομάδα ήταν φανταστικό. Μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα με χιλιάδες φανατικούς οπαδούς. Το πιο ασήμαντο παιχνίδι είχε 30.000 κόσμο!

Η πιο άσχημη;

Το γεγονός ότι δεν κλήθηκα να συμμετάσχω στα επίσημα παιχνίδια της εθνικής ομάδας U21. Ενώ αγωνιζόμουν στην αντίστοιχη ομάδα κάτω των 17 κι ενώ ήμουν μέλος της Μπενφίκα, δυστυχώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να φορέσω τη φανέλα της χώρας μου. Συμμετείχα στις προπονήσεις και τους φιλικούς αγώνες, όμως από τους 28 ο προπονητής διάλεξε τους 24 κι έμεινα εκτός...

Μίλησέ μας για τις καλύτερές σου αναμνήσεις στο νησί…

Την ημέρα που σκόραρα ενάντια στην Αγία Νάπα, διότι είχε καιρό να βάλω γκολ και η Leila παραπονιόταν! Το χάρηκα πάρα πολύ. Ήταν ένα μοναδικό τέρμα εξαιρετικά αφιερωμένο στη σύζυγό μου. Μάλιστα, την επομένη ήμασταν θεωρητικά πρωταθλητές, καθώς είχε χάσει η Ομόνοια…

Κλείνοντας, ποιος είναι ο μελλοντικός σου στόχος;

Ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος: Να παίζω σε όσους περισσότερους αγώνες μπορώ διότι απολαμβάνω αφάνταστα το ποδόσφαιρο. Να αγωνίζομαι και να κερδίζω…

Μια τελευταία κουβέντα για τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ…

Να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν διότι ειλικρινά είναι ο δωδέκατος παίκτης. Τους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας.

Share