03.02.2024

Με αφορμή, την τελευταία ανάλυση φάσεων της Ε. Διαιτησίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ
NEW COVER
Share

Στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της επιτροπής διαιτησίας με τους προέδρους των ομάδων ακούσαμε τον κ. Messina, να μας αναφέρει τα κριτήρια επιλογής των διαιτητών και πως θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των νεαρών διαιτητών μας. Είπαμε ως ΑΠΟΕΛ ότι θα επιδεικνύαμε την απαραίτητη υπομονή και πως ο Ιταλός αρχιδιαιτητής θα αποδείκνυε και στην πράξη ότι εννοεί όλα όσα λέει και θα τιμωρήσει διαιτητές που δεν έχουν το επίπεδο για να σφυρίζουν στην πρώτη κατηγορία. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε συμβεί.

Και την Παρασκευή γίναμε μάρτυρες, ακόμα μιας ανακοίνωσης από την επιτροπή διαιτησίας, στην οποία σημειώνει και αναγνωρίζει διαιτητικά λάθη που έχουν καθορίσει αποτελέσματα. Για πολλοστή φορά, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο εμφανέστατες παραβάσεις δεν σφυρίζονται και την ίδια ώρα είναι λες και το VAR δεν έχει έρθει ακόμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Και ενώ ζούμε πλέον στην εποχή που μια διαιτητική ομάδα υποστηρίζεται από δεκάδες κάμερες και δυνατότητες αργής κίνησης, παρακολουθούμε όσα τραγελαφικά συμβαίνουν και  ο απλός κόσμος διερωτάται, τι διαφορετικό βλέπουν αυτοί μέσα στο VAR, από αυτό που δείχνει ξεκάθαρα η εικόνα.

Επανειλημμένα, διαιτητές που έχουν τραγικές αποδόσεις και οι αποφάσεις τους, προκαλούν γέλιο, συνεχίζουν να ορίζονται (σε υποτιθέμενα «εύκολα» παιχνίδια) και καθορίζουν αποτελέσματα που επηρεάζουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Τι άλλο δηλαδή πρέπει να συμβεί για να ακούσουμε την τιμωρία διαιτητών που δεν έπρεπε καν να περνούν έξω από γήπεδα πρώτης κατηγορίας.

Φέτος τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και πολλές ομάδες έχουν αδικηθεί κατάφορα ενώ ταυτόχρονα συγκεκριμένες ομάδες, σε μια περίεργη συγκυρία είναι πάντα στην πλευρά του ευνοημένου.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο, είδαμε να εξελίσσεται και την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να μας στερηθεί ο τίτλος πρωταθλήματος από διαιτητές που και φέτος συνεχίζουν, με τον ίδιο τρόπο, να καθορίζουν αποτελέσματα.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Messina, όλα όσα είπε δημόσια, να τα υποστηρίξει και στην πράξη. Είναι ωραίο να δημιουργούμε εντυπώσεις όμως είναι πιο ουσιαστικό τα λόγια να τα κάνουμε πράξεις.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό του αθλήματος και την δικαιότητα της εξέλιξης του πρωταθλήματος ας κάνει τα αυτονόητα και να στείλει όσους δεν μπορούν στα σπίτια τους.

Share