28.11.2007

1946-47: Κατάκτηση πρωταθλήματος χωρίς βαθμολογική απώλεια

Share

Το 1946-1947 ήταν μια χρονιά σταθμός για την ιστορία του ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο γιατί πέτυχε το νταμπλ μετά από 4 χρόνια χωρίς τίτλο αλλά επειδή κατάφερε να δημιουργήσει 2 καινούργια ρεκόρ. Με 12 νίκες σε ισάριθμα παιγνίδια πρωταθλήματος το ΑΠΟΕΛ έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα χωρίς την παραμικρή βαθμολογική απώλεια. Τα στατιστικά του πρωταθλήματος αποκαλύπτουν το μεγαλείο της ομάδας του ΑΠΟΕΛ του 1946-47. Το ΑΠΟΕΛ τερμάτισε 1ο με 24 βαθμούς αφήνοντας πίσω του την ΕΠΑ με 18 βαθμούς (διαφορά 6 βαθμών) και σημείωσε 44 τέρματα σε 12 αγώνες ενώ δέχθηκε μόνο 9.

1946: Τιμητική Γιόζεφ ΚιούνσλερΜια ομάδα με τέτοιες επιδόσεις δεν μπορούσε παρά να έχει και συνέχεια. Η συνέχεια της ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου, αφού νίκησε την ΑΕΛ στα προημιτελικά, τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς και την Ανόρθωση στον τελικό. Έτσι η ομάδα του ΑΠΟΕΛ κατάφερε να πετύχει το νταμπλ και να γίνει ταυτόχρονα η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα που κατάφερε να κερδίσει ΟΛΑ τα παιγνίδια στα οποία κλήθηκε να αγωνιστεί.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ομάδα οργάνωσε τιμητική για τον προπονητή της Γιόζεφ Κιούνσλερ και μάλιστα πριν τη λήξη της ποδοσφαιρικής χρονιάς (στις 23 Φεβρουαρίου του 1947). Η τιμητική περιελάμβανε αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της ομάδας Γερμανών Αιχμαλώτων και φιέστα με ακροβατικές επιδείξεις από τους Γερμανούς.

Share